(Català) Els experts adverteixen de la necessitat de reconèixer els ressentiments

ORIGINAL LANGUAGES, 4 May 2015

Carta de la Pau dirigida a l'ONU – TRANSCEND Media Service

Els ressentiments van ser els protagonistes del 214 Sopar Hora Europea que va tenir lloc el passat 16 d’abril i que va comptar amb les intervencions de l’economista i president de la Fundació de la Carta de la Pau dirigida a l’ONU, Jordi Cussó; el director delMemorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos; el doctor en psicologia social i cofundador de l’Institut Diversitats, Rodrigo Prieto; i la professora d’ètica de la Universitat de Barcelona, Begoña Roman.

En aquest acte organitzat conjuntament per l’Àmbit d’Investigació i Difusió Maria Corral i la Fundació Carta de la Pau, tots els ponents van coincidir en afirmar que els ressentiments són un element inherent a la condició humana i que com a tals cal reconèixer-los per a poder-los gestionar.

Jordi Cussó, com a director de la Carta de la Pau, va destacar que els ressentiments són un dels obstacles de la pau que menys es tenen en compte i va posar en dubte que puguin ser motor de canvi. “Els ressentiments són fruit del desamor i del menyspreu, molts ressentiments neixen de la comparació i d’una visió subjectiva de les coses i per això les persones ressentides mai se senten satisfetes amb la justícia”, va opinar.

Però malgrat aquest desplaer, segons Cussó, per a poder gestionar els ressentiments, en primer lloc cal reconèixer-los, “que no vol dir que amb aquest pas estiguin resolts”; i, en segon lloc, passar necessàriament per la justícia. “Quan no hi ha justícia el mal queda dins i el ressentiment creix”, va advertir l’economista.

En la mateixa línia, Jordi Palou Loverdos, també va assegurar que “reconèixer tenir ressentiments és reconèixer que no tenim pau interior” i va plantejar la necessitat de superar dos reptes: no quedar-nos lligats a la cadena dels ressentiments i no produir-ne de noves respecte l’agressor, la seva família o els seus descendents.

Respecte la memòria històrica, el director del Memorial Democràtic, va puntualitzar que aquesta “com a tal no és generadora de ressentiments, tot i que depèn de com es realitzi la seva transmissió” i va explicar que, per exemple, si es vol fer una transmissió de la memòria de la transició espanyola sense ressentiments aquesta no es pot fonamentar en l’oblit i en l’amnèsia.

Ressentiments i estereotips

Per la seva banda, Rodrigo Prieto va basar la seva intervenció en la relació entre ressentiments i estereotips, els quals majoritàriament afecten a grups considerats minoritaris per la seva condició religiosa, sexuals, ètica, etc. I per això la seva aposta per a superar els ressentiments va ser “organitzar actes de reconeixement públics” vers aquests col•lectius i ” demanar perdó de forma pública” sobre tots els menyspreus ocasionats.

Finalment, Begoña Roman va insistir en el fet que els ressentiments “formen part de la condició humana i generen patiment” i va alertar que el primer pas per a remetre’ls és buscar la causa del seu origen; una introspecció interna per la qual cal coratge, segons va advertir la mateixa filòsofa. Una valentia de la qual sovint no disposem i per això contràriament “busquem gent que ens doni la raó o amistats amb qui compartir un mateix ressentiment”.

Una vegada trobada la causa, la recepta de Roman és directe: “La gestió dels ressentiments s’ha de fer des del llenguatge i des de les institucions creant relats de reconciliació”. Però, seguidament, també posava sobre la taula una advertència: “aquest procés demana temps, recursos, dedicació i energies i, en contra de tot això, ara volem perdons express”.

Pot veure el vídeo íntegre de l’acte en aquest link.

Go to Original – cartadelapaz.org

Share this article:


DISCLAIMER: The statements, views and opinions expressed in pieces republished here are solely those of the authors and do not necessarily represent those of TMS. In accordance with title 17 U.S.C. section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. TMS has no affiliation whatsoever with the originator of this article nor is TMS endorsed or sponsored by the originator. “GO TO ORIGINAL” links are provided as a convenience to our readers and allow for verification of authenticity. However, as originating pages are often updated by their originating host sites, the versions posted may not match the versions our readers view when clicking the “GO TO ORIGINAL” links. This site contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. We are making such material available in our efforts to advance understanding of environmental, political, human rights, economic, democracy, scientific, and social justice issues, etc. We believe this constitutes a ‘fair use’ of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, the material on this site is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. For more information go to: http://www.law.cornell.edu/uscode/17/107.shtml. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond ‘fair use’, you must obtain permission from the copyright owner.

Comments are closed.